Stiže europska karavana i gotovo tri stotine vozača!

Na sinoć održanoj konferenciji na Mostu u Buzetu predstavljeni su 34. Buzetski dani –  Europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu u organizaciji AK Buzet. Za ovogodišnje izdanje na
rasporedu od 18. do 20. rujna prijavljeno je gotovo tristo vozača! Od toga ih je 231 u službenoj  konkurenciji, 53 nastupaju kao promo vozači, a dolaze i dva kartinga te jedan buggy. Posebno valja  istaknuti 29 formula i prototipova za koje vjerujemo da će i ove godine plijeniti pozornost na dionici Most – Peničići, dužine 5001 metar.

Direktor utrke Branko Bašić istaknuo je kako u Buzet dolazi „krema“ hrvatskog i europskog automobilizma. S obzirom na to da su Buzetski dani dvanaesta utrka u kalendaru Europe ovdje će se ponovno okruniti najbolji ovogodišnji vozači Starog kontinenta. U kategoriji sportskih vozila tu je titulu osigurao makedonski vozač Igor Stefanovski. S njim u Buzet dolazi 120 navijača i 15-ak novinara. Zanimljivo će biti pratiti i Prvenstvo Hrvatske. U kategoriji E1 prvo mjesto trenutno dijele Siniša Krainc i Istvan Kavecz. Spomenimo i to kako rekord staze od prošle godine drži talijanski formulaš Simone Faggioli. Legendarnu dionicu je odradio s prosječnom brzinom od 137 km/h.

Inače, utrka se još boduje za Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Slovenije, Prvenstvo Austrije i Prvenstvo povijesnih vozila. Ukupno je prijavljeno 15 zemalja. Da Buzetski dani više nisu samo „utrka“ potvrđuje i drugi popratni sadržaji, pa s pravom možemo reći da Buzet u nadolazećem vikendu priprema festival brzine, poručio je Valmer Brenko iz Organizacijskog odbora. Vikend začinjen oktanima počinje 3. Paradom vozila središnjom gradskom Ulicom II. istarske brigade i Trgom Fontana, u petak s početkom u 17 sati. U gotovo dvosatnom programu predstavit će se natjecateljska vozila i vozači, većina njih s dugogodišnjim automobilističkim pedigreom. Parada će biti sljubljena s adrenalinskim sportovima, po kojima je kotlina podno Ćićarije i poznata. Tako će se uoči dolaska automobilističke karavane predstaviti enduraši, off-roaderi, paraglideri, speleolozi, downhilleri i drugi. Publika će se moći okušati u zip-lineu i penjanju, a pažnju će privlačiti i vratolomije avanturista na dva kotača, koji iskustva stječu nastupajući na poznatim europskim natjecanjima. Još će se predstaviti Gradsko društvo Crvenog križa, a koliko im je automobilizam i sport blizak prezentirat će i mališani DV Grdelin te učenici

Osnovne škole Vazmoslava Gržalje i Srednje škole Buzet. Po završetku parade, zabavni program seli u šator u blizini nogometnog igrališta na Mostu. Prve večeri nastupaju Coyote girls i DJ Hoky, a u subotu navečer na istom će mjestu koncert održati Giuliano i grupa Fenix. I ove je godine poseban naglasak stavljen na sigurnost vozača i publike, rekao je Marinko Krbavčić iz AK Buzet. Stoga je promijenjeno oko dvije tisuće kvadrata asfalta, a postavljeno je i dodatnih 400 metara zaštitne ograde. Damir Rupena, predsjednik AK Buzet izrazio je zadovoljstvo što se ova utrka, najstarija i najmasovnija ne samo u Hrvatskoj već i široj regiji, uspješno i u kontinuitetu organizira od 1982. godine.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica buzetskog gradonačelnika, Ana Pernić. -Ponosni smo na najdugovječniju utrku u Hrvatskoj. Sigurni smo da će i ove godine biti dobar  domaćin. Komisija koja je prije desetak dana boravila u Buzetu, a s obzirom na to da je Buzet kandiran za Europski grad sporta, bila je oduševljena atmosferom i bodrenjem uz samu stazu. Buzetski dani su postali brend i važan čimbenik u turizmu, kazala je Pernić.

Ulaznica za Buzetske dane stoji 40 kuna i vrijedi za oba dana. U nedjelju publiku duž staze će razvoziti  autobus.

PROGRAM

PETAK, 18. rujna 2015.

12.00-17.00  Verifikacija dokumenata i tehnički prijem vozila

17:00 Parada vozila i Buzet outdoor  (Trg Fontana)

22:00 Zabava uz Coyote girls i DJ Hoky  (šator na Mostu)

SUBOTA, 19. rujna 2015.

9.30 Trening I

13.30 Trening II

22:00 Koncert Giuliana i grupe Fenix  (šator na Mostu)

NEDJELJA, 20. rujna 2015.

9.00 Vožnja I

13.15 Svečano otvaranje utrke

13.30 – Vožnja II

18.00 Svečana dodjela nagrada

OBAVIJEST O ZATVRANJU CESTE

ZBOG ODRŽAVANJA MEĐUNARODNE BRDSKE

AUTO UTRKE ŽUPANIJSKA CESTA NA DIONICI

LOKALNA CESTA NA DIONICI

BIT ĆE ZATVORENA ZA SAV JAVNI PROMET DANA

19. RUJNA 2015. GODINE (SUBOTA) U VREMENU

20. RUJNA 2015. GODINE (NEDJELJA) U VREMENU

MOST – PRODANI TE

SVI SVETI – SVETI DONAT

OD 7,30 DO 18,30 SATI

OD 7,30 DO 18,30 SATI.

ZBOG ODRŽAVANJA PARADE VOZILA I BUZET OUTDOORA

TRG FONTANA I DIO ULICE II. ISTARSKE BRIGADE

BIT ĆE ZATVORENI 18. RUJNA 2015. (PETAK)

OD 16,30 DO 19 SATI.

© 2014 BUZETSKI DANI || Design by: PRIZMA DESIGN d.o.o.