Na kraju 33. Buzetskih dana…

33. Buzetski dani su za nama. Obilježio ih je novi rekord, neočekivano velik broj natjecatelja i strastvena publika. Svi zajedno još su jednom opravdali titulu grada oktana i ukazali povjerenje organizatoru AK Buzet. Suradnja publike i 400 volontera, koji su danima doslovce bdijeli nad stazom i poglede usmjeravali prema nebu, učinila je da i ovogodišnje izdanje bude po mnogočemu posebno. Ovdje su 11 godinu za redom okrunjeni europski prvaci, stvorene su nove generacije koje slijedeći svoje prethodnike nastavljaju „živjeti za i s festivalom brzine“. I da, možda je vrijeme da kao i brojni drugi svjetski priznati i poznati festivali utrka dobije zemlju partnera. Ove bi godine, kako je i sam novinar Novog lista napisao, to zasigurno bila Makedonija. Navedena je zemlja unatoč neslužbenom partnerstvu ulogu i ispunila. Dovoljno je klinknuti na fb Igora Stefanovskog da bi se uvjerili koliki su medijski prostor dobile baklje iz Komušćice, aplauzi u Svim Svetima, domaća atmosfera u parku vozača. Europski prvak Buzetske dane je doveo i u studio makedonske televizije, gdje je parkirao svoj žuto-narančasti mitsubishi. Vrijednosti su to koje iz godine u godinu ovu utrku čine sve jačom i poželjnijom. Jer od davnine je poznato da je lijepa riječ najbolji marketing.

Međutim, kao što mnogi znaju reći, Buzetske dane ne čine samo velikani. Ovdje organizator podjednaku pažnju pridaje svima: neovisno o vrsti automobila, osvojenim prvenstvima i nacionalnosti. I te su vrijednosti prepoznali svi koji su se našli na startnoj liniji na Mostu. Prepoznala je to i publika, pa tako „gradi“ nove punktove; sve je popularniiji zavoj Svi Sveti, a slijedi ga i zavoj 17 na izlasku iz Marinci.

Ove je godine „rođen“ i novi, treći park vozača. Smjestio se na Mašimovoj škuji. Da se u nedjelju oko podne napravila avionska snimka kotline podno Ćićarije jasno bi se vidjelo da je grad pod opsadom rijeka automobila. Slijevale su se sa svih strana Istre, Hrvatske, ali i Europe.

Festival brzine ove je godine otvorila 2. Parada vozila i predstavljanje buzetskih sportskih udruga. Miris oktana i adrenalina „uguran je“ u sam centar grada. Natjecateljska vozila i krema europskih automobilista približena je djeci, mladima i onima koji možda ostalih 364 dana u godine na prate ovaj sport, čime je cilj ovog događaja ispunjen. Zabavno je bilo i u subotu u prepunom šatoru na Mašimovoj škuji uz nastup Lidije Bačić i njezinu „vozačku dozvolu“.

O najstraijoj brdskoj utrci u Hrvatskoj i široj okolici dalo bi se još mnogo pisati. No mi ćemo ovogodišnje izdanje zaključiti objektivnim osvrtom na učinjeno. Da su svi zadaci odrađeno savršeno – nemoguće je reći, jer savršenstvo ne postoji! Ali da nas težnja k savršenome „tjera“ da budemo još bolji – to je istina. Jer upravo nas ti nedostaci i sitni porpusti potiču da iduće godine budemo još bolji, a natjecatelji i publika još zadovoljniji. A zbrajajući pluseve i ukazujući na propuste započele su pripreme za nove, 34. Buzetske dane….

© 2014 BUZETSKI DANI || Design by: PRIZMA DESIGN d.o.o.