IN MEMORIAM

IN MEMORIAM
SERGIJE VUJOVIĆ (1936. – 2014.), osoba zadužena za park vozača

Živio je s utrkom: od fićeta do formula

Sergije Vujović rođen je u Titogradu (Podgorici) 1936. godine. Ratna zbivanja nagnala su ga u progonstvo pa već u ranom djetinjstvu napušta dom. Nakon izbjegličkog života u Vojvodini i diljem Hrvatske, utočište pronalazi u Puli. U međuvremenu završava učiteljsku školu. Radni vijek počinje kao učitelj u školi u Lanišću. Nedugo zatim postaje direktor osnovne škole u Lupoglavu, jedan je od osnivača i vrlo zaslužan za njenu izgradnju. Godine 1974. postaje prvi direktor buzetskog Dječjeg vrtića Solidarnosti, danas „Grdelin“. Bio je direktor buzetske Srednje škole i radio u Uredu za obranu Grada Buzeta. Mirovinu dočekuje u Istarskom vodovodu Buzet, gdje je proveo zadnjih 15 radnih godina.
U Lanišću Sergije pronalazi suprugu Milicu Vujović. Brak sklapaju 1963. Iste godine dobivaju sina Zorana, a 1977. rodio im se i drugi sin Saša (Wuso). Obitelj Vujović se u Buzet doselila 1970. godine .
Sergiije je bio zaljubljenik i promotor buzetskog sporta. Sa ženskom rukometnom ekipom osvojio je Kup Maršala Tita. Volio je nogomet, odbojku i boće. Svi koji su ga poznavali znaju da je često bio na i uz sportske terene. Posebo je bio vezan uz Buzetske dane. U organizaciji utrke sudjelovao je od njezinog prvog izdanja. Tu je ljubav prenio na obitelj i brojne prijatelje, najviše na sina Sašu.
-Pamtim da je prve godine radio na Mostu. Parkiralište Cimosa nije bilo asfaltirano. Imao je kapu na glavi. Zvao je i propuštao vozače, sjećanja su sina Saše.
Ovu funkciju Sergije je obnašao gotovo do kraja života. Zadnji je puta na Mostu bio 2012. a potom zbog tereta bolesti to više nije mogao. S koliko se ljubavi i ponosa predavao automobilizmu potvrđuje njegov sin Saša koji kaže:
-Mislim da je utrku obožavao jer je u Buzet dovela cijelu Jugoslaviu, a od 90-ih i Europu. Fascinirao ga je uspjeh i razvoj utrke; od fićeta i jugića došla je do formula. Nikad nije žalio biti dio tog spektakla….

IN MEMORIAM
Dalibor Brgodac – Brgi 1971. – 2012., organizator bakljade

I onda kada se baklja ugasi….

Dalibor Brgodac – Brgi rođen je u Kopru. Djetinjstvo je proveo u Buzetu, gdje je stekao i osnovnoškolsko obrazovanje. U Rijeci je usavršio znanje autolimara da bi se tim poslom bavio sve do kraja svog prerano prekinutog života. Bio je jedan od glavnih organizatora bakljade na Komušćici i velik ljubitelj Buzetskih dana.
-Kao i cijela njegova generacija s posebnim je žarom živio za automotosport. Kao mulca stalno me vukao na utrke u bližoj i široj okolici. Buzetski dani su za njega od početka bili nešto posebno; utrka je krenula pomalo da bi danas došla do onoga što jest, sjećanja su Ive Brgodca na bratića Brgija.
Iako ga više nema, Brgi će među zaljubljenicima automobilizma na svoj način biti na kraju svakih Buzetskih dana. Onda kada se upali prva baklja na Komušćici.

© 2014 BUZETSKI DANI || Design by: PRIZMA DESIGN d.o.o.