In memoriam Đani Šverko (1941.-2014.)

Gotovo su svi buzetski dječaci maštali da budu baš poput njega, da jure legendarnim Abarthom i nižu pobjede. Đani je bio prvi buzetski idol i takvog ćemo ga pamtiti. Đani je bio i ostat će automobilistički as bivše države, a njegovo je ime trajno zabilježeno u analima hrvatskog sporta.

Đani je volio brzinu i automobile, a u svaku je utrku unosio cijeloga sebe, svu svoju energiju i strast jer njemu nije bilo važno samo sudjelovati, već i pobijediti. I upravo zbog tog svog neumornog duha i snažnog karaktera, koji odlikuje one najbolje, Đani je bio toliko voljen i cijenjen.

Na prvoj, danas već tradicionalnoj buzetskoj utrci, davne 1982. godine, i sam Đani je nastupio kako bi pružio podršku novim, mladim generacijama automobilista, zanesenjacima baš poput njega. U njima je Đani vidio sebe jer iako se sredinom osamdesetih povukao iz profesionalnog automobilizma, ljubav prema tom sportu nije se ugasila.

Đani se, po završetku svoje karijere, počeo sakupljati trkaće automobile, prikupivši s godinama najveću zbirku klasičnih modela u Hrvatskoj. A znamo svi i da mu je velika želja bila da svoju kolekciju restaurira i uloži u vlastitom muzeju. Nažalost ta mu je želja ostala neostvarena…

Buzetsku je stazu zadnji puta odvozio 2011. godine….

© 2014 BUZETSKI DANI || Design by: PRIZMA DESIGN d.o.o.